
Het AD meldt dat Kamp is teruggefloten door coalitiepartner PvdA. Tweede Kamerlid Astrid Oosenburg van de PvdA stelt dat ‘Kamp nu zijn knopen aan het tellen is’. Volgens Oosenburg neigt de hele Kamer nu naar verlengen. ‘Een veiling zorgt nu alleen maar voor onrust’.
De betrokken radiostations zijn fel tegenstander van een veiling, omdat zij hun huidige frequenties kunnen kwijtraken. Dit betekent dat zij financiële risico’s lopen. En in het geval van een frequentiewisseling, zullen ze een nieuwe reclamecampagne moeten opzetten om luisteraars te attenderen op de nieuwe frequenties. Bij de vorige veiling in 2003, kwamen een aantal radiostations in financiële problemen. Toen in 2011 Radio 10 voor een relatief laag bedrag weer in de ether kwam, waren met name Q-music, Radio 538, Sky Radio en Veronica van mening dat zij in 2003 te veel hadden betaald voor hun licentie. Ook de luisteraar had last van de veiling doordat verschillende stations van frequentie verwisselden, of ineens niet meer via de ether te ontvangen waren.
Commerciële radiostations willen ook meer investeren in de digitalisering van radio. Het is de bedoeling dat de FM in zijn geheel wordt uitgeschakeld en alle stations dan overal digitaal zijn te beluisteren. Nu verloopt die overgang nog traag. op dit moment heeft slechts 3 procent van de Nederlandse huishoudens een DAB+ radio die het mogelijk maakt digitaal te kunnen luisteren. Als er meer geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van de digitale etherradio, zullen ook meer luisteraars de stap van FM naar DAB+ zetten.
Minister Kamp houdt zich bovendien niet aan eerder gemaakte afspraken. In 2011 werd met het toenmalige kabinet afgesproken dat de radiostations zouden investeren in een DAB+ netwerk, zodat in 2023 de FM uitgefaseerd kan worden. In ruil hiervoor konden de huidige FM-vergunningen gewoon worden verlengd. Sinds 1 september 2013 zijn de landelijke commerciële omroepen via DAB+ te ontvangen. Volgens de commerciële radiostations gaat veilen dus tegen gemaakte afspraken in.