
Een motie om NPO Radio 6 Soul&Jazz als zelfstandig radiostation te behouden heeft het niet gehaald. Dit betekent dat Radio 6, dat uitzendt via DAB+, per 1 januari ophoudt te bestaan en verder zal gaan als het themastation NPO Radio 2 Soul&Jazz. Er zijn wel plannen om in de avonduren gepresenteerde programma’s te blijven verzorgen. Een motie van D66 en PvdA voor “een volwaardige plek voor soul en jazz op de publieke radio” haalde het wel. NPO Radio 6 Soul&Jazz reageert teleurgesteld op het besluit: “Met enige vorm van ironie kunnen we 13 oktober 2015 toch wel een ‘Zwarte Dag’ noemen. Na een lange periode van spanning en onduidelijkheid is er eindelijk iets meer opheldering rondom het voortbestaan van Radio 6.”
De Kamer stemde ook voor een motie van VVD en PvdA voor een wijziging in de zogenaamde eigendomsbeperking van de landelijke frequentiekavels. Dit betekent concreet dat mediabedrijven als Radio 538 Groep (Radio 538 en Slam!) of RadioCorp (100% NL en Radio 10) meer dan maximaal twee FM-frequentiepakketten mogen bezitten. Dit biedt meer mogelijkheden voor de commerciële radiostations. In theorie zou het kunnen betekenen dat de radiomarkt grotendeels in handen kan komen van een klein aantal grote mediabedrijven.
Er is veel weerstand tegen het wetsvoorstel bij de publieke omroep. In de Volkskrant en de Telegraaf van dinsdag riepen tientallen BN’ers Tweede Kamerleden in een advertentie op om tegen de mediawet te stemmen. De ondertekenaars vinden dat de politiek met de nieuwe wet te veel bemoeienis krijgt met de publieke omroep.
De nieuwe Mediawet moet het publieke bestel toekomstbestendig maken volgens Sander Dekker. De wet maakt het onder meer mogelijk dat externe producenten hun programma’s direct aanbieden aan koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en dus niet meer uitsluitend via een van de omroepverenigingen. Het is nog niet duidelijk hoe dit in de praktijk in zijn werk zal gaan.
Daarnaast moet de publieke omroep zich meer gaan onderscheiden ten opzichte van commerciële stations. Volgens de nieuwe wet zijn educatie, informatie en cultuur de kerntaken van de publieke omroep. Amusement is geen kerntaak van de publieke omroep meer. Wat er precies onder amusement wordt verstaan, is overigens niet geheel duidelijk.