
In de Tweede Kamer lijkt echter geen draagvlak te zijn voor de plannen van de minister. Tweede Kamerlid Bart de Liefde, woordvoerder Telecom voor de VVD, is geen voorstander van een veiling van de etherfrequenties. Volgens De Liefde staat voor de VVD het belang van de luisteraar voorop. Dat is kwalitatief goede en gedigitaliseerde radio. Daar sluit de ontwikkeling van DAB+ dus goed op aan. Een veiling is een goed idee als er meer vraag naar radiofrequenties is dan het aanbod. Maar dat lijkt nu niet het geval te zijn. In zo’n situatie heeft verlengen de voorkeur volgens De Liefde.
Ook coalitiepartner PvdA is geen voorstander van een veiling. Vorige week stond in het Algemeen Dagblad dat minister Kamp was teruggefloten door coalitiepartner PvdA. Volgens Tweede Kamerlid Astrid Oosenburg van de PvdA neigt de hele Kamer naar verlengen. Een veiling zal alleen maar voor onrust zorgen volgens Oosenburg.
Volgens De Liefde is de VVD wel voor minder regels rond de verdeling van de etherfrequenties voor commerciële radiostations. De VVD vindt dat het hoog tijd is om de strenge eisen af te schaffen rond eigendomsbeperkingen en de clausuleringen die betrekking hebben op de hoeveelheden specifieke muziek die gedraaid moeten worden.
De commerciële radiostations zijn uiteraard ook tegen een veiling en de vele beperkende regels die op dit moment nog gelden. Zij hopen dat minister Kamp alsnog zal besluiten tot het verlengen van de etherfrequenties. Volgens Sjors Frölich van BNR Nieuwsradio zal een veiling leiden tot een rem op de digitaliseringsplannen van commerciële radiostations. Frölich gaat zelf niet meer verder investeren tot 2017, omdat het nu niet duidelijk is of BNR Nieuwsradio straks nog wel zal blijven bestaan. Ook Menno Koningsberger, voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) en vice-voorzitter van de Stuurgroep Digital Radio NL, heeft zijn hoop gevestigd op het debat dat de Tweede Kamer zal voeren over het plan van minister Kamp.