
In 2003 werden de etherfrequenties voor het laatste geveild. De veiling bracht ongeveer 230 miljoen euro op voor de schatkist. In 2011 werden de vergunningen voor de commerciële radiofrequenties verlengd waarbij in een aantal gevallen een extra bedrag per jaar gevraagd werd aan de radiostations en er een verplichting kwam om digitale etherradio DAB+ uit te rollen.
De commerciële radiostations reageren teleurgesteld over het besluit van het kabinet tot een veiling van de commerciële etherfrequenties: Sjors Frölich van BNR Nieuwsradio is zeer teleurgesteld. Volgens hem zal een veiling leiden tot een rem op de digitaliseringsplannen van commerciële radiostations. Frölich gaat zelf niet meer verder investeren tot 2017, omdat het nu niet duidelijk is of BNR Nieuwsradio straks nog wel zal blijven bestaan. Menno Koningsberger, voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) en vicevoorzitter van de Stuurgroep Digital Radio NL, heeft zijn hoop gevestigd op het debat dat de Tweede Kamer zal voeren over het plan van minister Kamp.
VVD-minster Kamp is er nog niet zeker van dat zijn coalitiepartner PvdA de plannen steunt. De PvdA geeft aan dat een nieuwe veiling voor onrust zorgt. “Ik wil dat radiostations hun geld steken in innovatie”, stelde PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug in het Algemeen Dagblad.