• Welkom
  • Nieuws
  • Blog
  • Over DAB+
    • Waar ontvang je DAB+
    • Hoe luister je naar DAB+
  • DAB+-radiostations
    • Landelijke stations
    • Regionale stations, bovenregionaal
    • Radiostations via MTVNL netwerk
    • Lokale radio NL 2020-2022
    • Belgische stations
    • Duitse stations
  • DAB+-zenders
    • Landelijk publiek
    • Landelijk commercieel
    • Bovenregionaal
    • België
  • Links
  • Over Radiodigi - Contact
  • Radiodigi.fr
RADIODIGI
Hier kun je Radiodigi volgen of contact opnemen:

DAB+ jaaroverzicht 2015 van de Belgische radiostations

31/12/2015

 
Foto
In Vlaanderen was 2015 een belangrijk jaar voor DAB+. Het was het jaar waarin de eerste zeven commerciële radiostations zijn gaan uitzenden via DAB+. Digitale etherradio bestaat al heel wat jaren in België. Maar zowel de Vlaamse als Waalse publieke omroep zenden nog uit via de inmiddels verouderde DAB standaard. Overigens worden er in Wallonië al wel een paar jaar testuitzendingen in DAB+ gedaan, waardoor Musiq'3, Classic 21 en Pure FM zowel in DAB als DAB+ te horen zijn. In Vlaanderen is de VRT in het voorjaar begonnen met testuitzendingen in de DAB+ standaard. Hier wisselen de hoofdkanalen Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM elkaar af.
 
Eind januari maakte Norkring bekend dat er in het voorjaar Vlaamse commerciële radiostations via DAB+ zouden gaan uitzenden. Voor de eerste fase werden twee DAB+ zenders gepland: in Sint Pieters Leeuw en in Brussel op het RAC-gebouw. Hiermee zou het Brussels gewest en delen van de provincies Vlaams Brabant, Oost Vlaanderen, Antwerpen, Waals Brabant en Henegouwen worden bereikt.
 
Het nieuwe DAB+ netwerk is op 20 mei officieel gelanceerd tijdens het WorldDMB European Automotive Event in Brussel. Via kanaal (blok) 11A waren in eerste instantie zeven commerciële radiostations te ontvangen: Club FM, Family Radio, Radio FG, Radio Maria, Radio Stad, Top Radio en VBRO Radio. In november is het Engelstalige BBC World Service toegevoegd aan het DAB+ netwerk waardoor er in delen van Vlaanderen naar dit Britse kwaliteitsstation geluisterd kan worden. In dit overzicht staan alle radiostations die in België via DAB/DAB+ ontvangen kunnen worden.
 
De komende tijd zullen waarschijnlijk nog meer radiostations aan het commerciële DAB+ netwerk worden toegevoegd. Op deze website word je op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.
 
De opvallende afwezigen in dit overzicht zijn grote commerciële stations als Q-music, Joe FM en Nostalgie. Deze radiostations hebben in Vlaanderen ieder een goed bereik via FM en willen vooralsnog niet investeren in de digitale opvolger DAB+. Voor hen is het van belang om de luisteraar zoveel mogelijk bij FM te houden. De concurrentie op DAB+ zal veel groter zal zijn doordat alle radiostations via het commerciële netwerk hetzelfde bereik hebben. DAB+ biedt de mogelijkheid voor bestaande en nieuwe radiostations om een volledige dekking in Vlaanderen te realiseren, terwijl dit op FM niet mogelijk is.
 
In 2017 gaat het een en ander veranderen. De Vlaamse minister van Mediazaken Sven Gatz heeft aangegeven dat er een investeringsverplichting in DAB+ komt, wanneer de FM-licenties in dat jaar opnieuw worden uitgegeven. Het komt er op neer dat radiostations een uitzendvergunning op FM krijgen op voorwaarde dat ze ook zullen investeren in DAB+. Hierdoor zullen de grote stations verplicht worden om mee te gaan in de ontwikkeling van DAB+, de digitale opvolger van FM.
 
Niet alleen het aanbod via het Norkring netwerk is in november nog gegroeid met de komst van BBC World Service. Ook het netwerk zelf zal worden uitgebreid met drie nieuwe zenders. Dit is Norkring overeengekomen met de huidige acht aanbieders.
 
In het voorjaar van 2016 zal Norkring drie nieuwe zenders in gebruik nemen. Het gaat om zenders in Egem (Oost- en West-Vlaanderen), Genk (Limburg) en Schoten (Antwerpen). Hierdoor zal het commerciële DAB+ netwerk in grote delen van Vlaanderen te ontvangen zijn. Het theoretisch berekende bereik is door Norking in kaart gebracht. In de praktijk zal met name het bereik buitenshuis nog iets groter zijn. De planning is om in 2017 om het DAB+ netwerk zodanig uit te breiden, dat heel Vlaanderen bereikt wordt. Norkring heeft ook een website waar je meer informatie kunt vinden over DAB+


Foto
Zoveel als er in Vlaanderen gebeurd is op DAB+ gebied, zo rustig is het in 2015 gebleven aan de zuidkant van de taalgrens. Maar dat zou in de toekomst wel eens kunnen veranderen. De Waalse publieke omroep RTBF en een aantal commerciële stations hebben plannen om eind 2017 te gaan uitzenden via DAB+. Dit werd door Francis Goffin, directeur RTBF radio, bekend gemaakt tijdens een presentatie op de General Motors Assembly 2015 in Londen.
 
Sinds 2012 zijn er in Wallonië wel testuitzendingen in de DAB+ standaard te ontvangen. Eerst waren de commerciële radiostations Bel RTL, Nostalgie en Radio Contact te horen. Daarna zijn de publieke omroepen Musiq'3, Classic 21 en Pure FM begonnen met testuitzendingen in DAB+. Dat is nog altijd het geval. Hierdoor zijn deze drie radiostations zowel in DAB als DAB+ te beluisteren.
 
Als de plannen doorgaan, zouden er vanaf het vierde kwartaal van 2017 twee regionale DAB+ netwerken in de lucht komen. Deze netwerken hebben dan allebei een volledig bereik in Wallonië en het Brussels gewest. Op deze netwerken kunnen dan zowel commerciële radiostations als publieke omroepen gaan uitzenden. In totaal is er voor ongeveer 24 radiostations een plek op een van de twee regionale DAB+ netwerken.
 
De RTBF zal dan het huidige netwerk op kanaal (blok) 12B verlaten om ook via deze regionale DAB+ netwerken uit te gaan zenden. Voordeel is dat het station VivaCité, dat met regionale ontkoppelingen werkt, dan ook via DAB+ met een aantal regionale edities kan uitzenden. Ook voor commerciële stations geldt dat ze met regionale reclameblokken kunnen gaan werken. Dit gebeurt in Nederland al bij een aantal radiostations die via het bovenregionale netwerk uitzenden.
 
De plannen om in Franstalig België via DAB+ te gaan uitzenden worden pas definitief als de Waalse regering hierover een besluit heeft genomen. Verder zal er tijdens het Salon de la Radio dat eind januari in Parijs wordt georganiseerd, een update gegeven worden door de RTBF over de laatste ontwikkelingen op DAB+ gebied in Wallonië.

Vorige

DAB+ jaaroverzicht 2015 van de landelijke radiostations

29/12/2015

 
Foto
Bij de landelijke stations stond 2015 in het teken van het in gebruik nemen van nieuwe zenders, de spanning rond het verlengen of veilen van de licenties voor de commerciële omroepen in 2017, het afscheid nemen van de middengolf, de (aangekondigde) wijzigingen in het aanbod en het verbeteren van de geluidskwaliteit via DAB+.
 
In het voorjaar maakte de NPO bekend dat de ontvangst via DAB+ flink verbeterd zou worden. De uitrol van de zogenoemde 3e fase zou oorspronkelijk pas in 2017 plaatsvinden. Maar omdat NPO Radio 5 per september zou verdwijnen van de middengolf, werd besloten om de zenderuitbreiding flink naar voren te halen.
 
Voor begin september kwamen de eerste vier nieuwe zenders in de lucht waarmee de grootste gaten in het netwerk werden voorzien van signaal. In het najaar zijn daar nog een flink aantal zenders bijgekomen. Er staan nu nog vier zenders gepland, in Delfzijl, Stadskanaal en Winschoten in Groningen en Westkapelle in Zeeland. Waarschijnlijk komen deze zenders voor begin maart in de ether. In dit zenderoverzicht vind je alle details.

De commerciële stations hebben ook een uitbreiding van het bereik via DAB+ aangekondigd. Tijdens de WorldDAB Industry Insight Session op de IBC 2015, werd dit bekend gemaakt door Menno Koningsberger, algemeen directeur van de 538 groep en voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio (VCR).


Foto
Vooral de dekking binnenshuis zal flink verbeteren. De landelijke commerciële radio is in september 2013 gestart met uitzenden via DAB+. Toen was de dekking binnenshuis 40%. Dit bereik zal in 2016 verbeteren tot 65%. De dekking buitenshuis zal toenemen van 95% naar 97%. In Amsterdam en omgeving is de ontvangst al flink verbeterd toen daar in november 2014 een extra zender in gebruik werd genomen.
 
Een aantal bestaande zenders zullen met een hoger vermogen gaan uitzenden. Daarnaast komen er ook nieuwe zenders bij om het bereik te vergroten. Het is nog niet bekend wanneer de uitbreidingsplannen precies gerealiseerd zullen worden. In dit zenderoverzicht worden de wijzigingen bijgehouden.
 
Onlangs besloot Minister Kamp om de huidige vergunningen toch te gaan verlengen in plaats van te veilen. Dit lijkt een positieve impuls te hebben gegeven aan de doorontwikkeling van DAB+ door de landelijke commerciële omroepen. Deze ontwikkeling dreigde te stagneren doordat Kamp voor de zomer aanstuurde op het veilen van de nieuwe vergunningen.
 
Er is ook besloten om de eigendomsbeperking voor commerciële radiobedrijven te verruimen van twee naar vier radiostations die via FM en DAB+ mogen uitzenden. Dit biedt meer mogelijkheden voor  de commerciële omroepen om uit te zenden via DAB+. In theorie kan dit betekenen dat de radiomarkt grotendeels in handen kan komen van een klein aantal grote mediabedrijven.
Foto
NPO Radio 5 en Radio Maria zijn sinds 1 september in de ether uitsluitend nog via DAB+ te ontvangen. Op die datum stopten deze twee radiostations met uitzenden via de middengolf. De publieke omroep heeft het uitschakelen van de middengolfzenders aangegrepen om het DAB+ netwerk versneld te optimaliseren.
 
Met het uitfaseren van de middengolfzenders volgen de NPO en Radio Maria een Europese trend waarbij steeds meer radiostations de middengolf hebben verlaten, of dat binnen afzienbare tijd zullen doen. Zo zal het Duitse publieke station Deutschlandfunk op 31 december de laatste middengolfzenders uitzetten. Met het overstappen van AM naar DAB+ wordt veel geld bespaard vanwege de hoge stroomkosten en ook het milieu wordt een stuk minder belast. AM-zenders verbruiken zeer veel stroom. Verder is de luisterkwaliteit van de AM beperkt ten opzichte van DAB+, internet en kabel.

De publieke omroep heeft in het begin van de zomer zijn plannen voor de komende vijf jaar bekend gemaakt. Hierbij zijn ook wijzigingen in het aanbod via DAB+ genoemd. Op 1 januari 2016 wordt NPO Radio 2 Soul & Jazz de opvolger van NPO Radio 6 en zal NPO Radio 2 Top 2000 verdwijnen. NPO Radio 1 Extra zal worden vervangen door NPO Evenement en Nieuws. Verder zal het aanbod van de publieke omroep via digitale etherradio DAB+ uitgebreid met de radiostations NPO Radio 3 KX Radio, NPO Radio 4 Concerten, NPO Radio 5 SterrenNL, NPO FunX Dance en NPO FunX Slow Jamz. Er was ook nog een ander station NPO FunX Turkpop gepland, maar dat gaat niet door. De radiostations worden toegevoegd aan het bestaande DAB+ aanbod van de publieke omroep op kanaal 12C.

Foto
Bij de commerciële omroepen heeft Juize! op 1 november plaatsgemaakt voor het station 538 NON STOP. En Sky Radio heeft net als voorgaande jaren in het laatste kwartaal Sky Radio Hits vervangen door Sky Radio Christmas.
 
Sinds begin februari is Sky Radio met een betere geluidskwaliteit te horen via DAB+. De bandbreedte van het digitale geluidssignaal is verhoogd van 64kbit/s naar 80kbit/s. Om dit te realiseren, is de bandbreedte van Sky Radio Hits omgekeerd naar beneden bijgesteld van 64kbit/s naar 48kbit/s. Bij de publieke omroep is de geluidskwaliteit van alle radiostations in oktober en december verbeterd. Voorheen was de bandbreedte van alle radiostations 64 kbit/s. Nu zenden NPO Radio 1 t/m 6 uit met 128 kbit/s en de overige stations met 96 kbit/s.


Vorige
Volgende

DAB+ jaaroverzicht 2015 van de regionale radiostations

27/12/2015

 
Foto
De meest opvallende ontwikkeling van 2015 is de start van regionale radio via DAB+. Op 1 januari kon je op veel plaatsen in Nederland maximaal 28 radiostations via DAB+ ontvangen. Dit zijn de landelijke publieke en commerciële stations. Aan het eind van dit jaar zijn er tenminste 13 regionale radiostations bijgekomen. Maar op veel plaatsen zijn meerdere bovenregionale netwerken te ontvangen. Hierdoor is het aanbod via DAB+ in delen van het land, het afgelopen jaar flink vergroot.
 
In het voorjaar werd bekend gemaakt dat Broadcast Partners de vijf bovenregionale multiplexen zou gaan verzorgen. Dit zijn de netwerken Noordwest: kanaal 9D (Noord-Holland Noord en Friesland), Oost-Noord: kanaal 6B (Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Noordoost-Flevoland), Midden-West: kanaal 8A (Noord-Holland Zuid, Zuid-Holland, Utrecht en Zuidwest Flevoland),  Zuidwest: kanaal 9D (Zeeland, West-Brabant en rond de Zuid-Hollandse eilanden) en tenslotte netwerk Zuid: kanaal 7A (groot deel Noord-Brabant en Limburg).
 
In de periode maart-september heeft Broadcast Partners door heel Nederland zenders voor de vijf netwerken geïnstalleerd. De regionale publieke omroepen waren voor 1 september al in grote delen van het land te ontvangen. Zuidwest Nederland had half maart de primeur toen het regionale netwerk Zuidwest 9D in de lucht kwam. De regio’s Noordwest 9D, Oost-Noord 6B en Zuid: 7A waren begin mei aan de beurt. Maar de belangrijkste datum was 1 september. Toen werd het laatste regionale netwerk Midden-West opgeleverd met een zender in Amsterdam en in Rotterdam. Het was ook de eerste uitzenddag op DAB+ van alle niet-landelijke commerciële radiostations die al op FM of middengolf uitzonden.
 
In november hebben een aantal regionale commerciële stations hun bereik via DAB+ verder uitgebreid doordat ze naast hun oorspronkelijke verzorgingsgebied zijn gaan uitzenden in andere bovenregionale netwerken. Zo is Wild FM nu te ontvangen in het westen van Friesland, maar ook langs bijna de hele Noorzeekust van de kop van Noord Holland tot Zeeuws Vlaanderen. En ook over de grens in delen van Oost- en West Vlaanderen is dit station uit Amsterdam goed te ontvangen. RADIONL heeft met alle regionale edities samen een vrijwel landelijke bereik. En vanaf komende maand zal ook de naam Radio 8FM in een aantal verschillende edities vrijwel overal te horen zijn.
 
Naast de vijf bovenregionale DAB+ netwerken is in september ook de aanbieder MTVNL met DAB+ uitzendingen begonnen. Via het netwerk van MTVNL zijn Groot Nieuws Radio, Omroep West en Team FM te ontvangen. Groot Nieuws Radio wist enkel een vergunning te bemachtigen voor het regionale DAB+ netwerk Oost-Noord. Om in een groter gebied te kunnen uitzenden, heeft het radiostation afspraken gemaakt met MTVNL. Daardoor kon het station ook buiten de regio Oost-Noord op verschillende kanalen gaan uitzenden.

FotoNB: 7C Zuid-NL is 9C
Ook Omroep West had een probleem met het bereik binnen het eigen verzorgingsgebied. Sinds begin oktober is het station ook via de zenders van MTVNL te ontvangen. Omroep West heeft hierdoor vooral het bereik in zijn eigen verzorgingsgebied verbeterd. Omroep West is ook te ontvangen via het bovenregionale DAB+ netwerk Midden-West op kanaal 8A. Maar dit netwerk is juist in de omgeving van Den Haag en Leiden niet overal goed te ontvangen.
 
Team FM is begin vorige maand aan het MTVNL netwerk toegevoegd. Dit station richt zich vooral op Noordoost Nederland. Op dit moment zijn de drie radiostations nog via alle zenders van MTVNL te ontvangen. Maar het netwerk van MTVNL is op te splitsen in negen afzonderlijke netwerken die ieder in één of twee provincies bereik hebben. In principe kan MTVNL na opsplitsing van het netwerk in de regio’s maatwerk bieden aan regionale radiostations die, zoals Radio Team FM, in een kleiner gebied willen uitzenden. Dit kan interessant zijn voor radiostations met een beperkt budget.
 
Bij de publieke regionale omroepen is nog iets opmerkelijks aan de hand. De omroepen die hun verzorgingsgebied binnen een deel van een DAB+ netwerk hebben, zenden uit via dat betreffende netwerk. Omdat de netwerken een bereik hebben dat veel groter is dan één provincie, zijn deze omroepen ook buiten hun provinciegrenzen te ontvangen. Daarnaast valt het verzorgingsgebied van een aantal regionale omroepen binnen verschillende DAB+ netwerken. Deze omroepen zijn dan ook via meerdere DAB+ netwerken te ontvangen. Zo kun je niet alleen in Arnhem naar Omroep Gelderland luisteren, maar ook in Groningen, Maastricht Rotterdam en Amsterdam. Een andere opmerkelijke situatie is dat je in heel  Noordoost Nederland naar Radio M Utrecht kunt luisteren, terwijl het station in een groot deel van de provincie Utrecht tot 2017 helemaal niet te ontvangen is.
 
Ook in 2016 zijn er ontwikkelingen te verwachten bij regionale radio via DAB+. Er is nog restcapaciteit over bij twee bovenregionale netwerken, één radiostation voor Noordwest 9D en vier voor Zuidwest 9D. Hierdoor kunnen er de komende tijd nog vijf radiostations in totaal bijkomen. Daarnaast is er nog ruimte op het MTVNL netwerk
. Als de verwachte ontkoppeling van de negen netwerken doorgaat, kunnen er verschillende radiostations per provincie gaan uitzenden. Uiteraard is het ook mogelijk om radiostations via meerdere deelnetwerken uit te zenden. Hierdoor zijn diverse combinaties van radiostations mogelijk.

Vorige
Volgende

    Radiodigi.nl

    DAB+, de digitale opvolger van FM

    Archief

    December 2019
    December 2018
    September 2018
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    November 2016
    Oktober 2016
    Juli 2016
    December 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Juni 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014

    Categorie

    Alles
    11A
    11B
    11C
    11D
    12A
    12B
    12C
    538 NON STOP
    5A
    5B
    5C
    5D
    6A
    6B
    6C
    6D
    7A
    7C
    8A
    8C
    8D
    9C
    9D
    Alticom
    AM
    BBC World Service
    Bel RTL
    Bitrate
    BNR
    Broadcast Partners
    Classic 21
    Club FM
    DAB+
    Dab Antenne
    DAB+ In De Auto
    Denemarken
    Digitale Radio
    Digital Radio
    Dual
    Duitsland
    Éditions HF
    Etherradio
    European Radio Show
    Family Radio
    Finland
    FM
    Grande Halle De La Villette
    Heppieview
    Iberisch Schiereiland
    Licentie
    Medialand
    Medion
    Middengolf
    MTVNL
    Musiq'3
    Noorwegen
    Norkring
    Nostalgie
    NPO
    NPO 3FM
    NPO 3FM Alternative
    NPO 3FM KX Radio
    NPO FunX
    NPO Radio 1
    NPO Radio 2
    NPO Radio 2 Soul & Jazz
    NPO Radio 4
    NPO Radio 4 Eigentijdse Concerten
    NPO Radio 5
    NPO Radio 5 Sterren.nl
    Ontvanger
    Oostenrijk
    Parijs
    Philips
    Portugal
    Provincie
    Pure
    Pure FM
    Radio
    Radiobeurs
    Radio Contact
    Radio FG
    Radio Maria
    Radio Stad
    Regio
    Regionaal
    Roberts
    Salon De La Radio
    Scandinavië
    Sony
    Soul & Jazz
    Spanje
    Sterren.nl
    Studio Alphen
    Top Radio
    VBRO Radio
    Vergunning
    Vlaanderen
    Wallonië
    WorldDAB
    Zender
    Zendmast
    Zweden

    RSS-feed

Digital Radio DAB+
RADIODIGI.NL
Deel deze pagina:
Radiodigi.nl
Niets van deze site mag worden gekopieerd, gereproduceerd, openbaar gemaakt, gebruikt of verspreid worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Radiodigi.nl.
WELKOM | NIEUWS | BLOG | OVER DAB+ | DAB+ RADIOSTATIONS | DAB+ ZENDERS  | LINKS | OVER RADIODIGI - CONTACT | RADIODIGI.FR | SITEMAP| DISCLAIMER