• Welkom
  • Nieuws
  • Blog
  • Over DAB+
    • Waar ontvang je DAB+
    • Hoe luister je naar DAB+
  • DAB+-radiostations
    • Landelijke stations
    • Regionale stations, bovenregionaal
    • Radiostations via MTVNL netwerk
    • Lokale radio NL 2020-2022
    • Belgische stations
    • Duitse stations
  • DAB+-zenders
    • Landelijk publiek
    • Landelijk commercieel
    • Bovenregionaal
    • België
  • Links
  • Over Radiodigi - Contact
  • Radiodigi.fr
RADIODIGI
Hier kun je Radiodigi volgen of contact opnemen:

Digitaal netwerk DAB+ nog geen landelijke dekking

29/9/2014

 
FotoNetwerk NPO 12C.
Als ik van Utrecht naar Arnhem rijd met de auto en naar NPO Radio 6 Soul&Jazz luister via DAB+, valt ergens op de Utrechtse Heuvelrug de ontvangst stil. Als ik de Gelderse vallei voorbij ben en Arnhem nader, komt Radio 6 weer terug. Tijdens de stilte kan ik overschakelen naar Arrow Classic Rock, maar ook deze zender valt regelmatig weg. Uiteraard kan ik dan nog op de FM zoeken naar een radiostation, maar Radio 6 en Arrow zenden niet uit op FM, dus die kan ik niet kiezen. Ook op andere trajecten vallen digitale zenders regelmatig weg. Soms gaat het dan om een tunnel of viaduct, maar regelmatig blijft het langer stil. Digitale radio heeft nog geen landelijke dekking.

Een mooi voorbeeld van hoe het zou moeten werken vind je in België. Als je vanaf Breda naar Antwerpen rijdt en dan via Gent naar de Franse grens, is langs het hele traject door Vlaanderen de ontvangst ongestoord. Alleen vlakbij de Nederlandse grens en in de Antwerpse Kennedytunnel valt de ontvangst weg.

De NPO weet dit natuurlijk ook en onderzoekt daarom een versnelde uitrol van een gedeelte van de zogenoemde fase 3 van zijn digitale ethernetwerk. In maart 2014 is de tweede fase ook al versneld afgerond. Tot die tijd was de publieke omroep via digitale radio enkel in de Randstad, iets ten noorden daarvan en in delen van Noord Brabant en Gelderland te ontvangen.

Sinds de afronding van fase 2 zijn de zenders van de NPO te ontvangen op veel meer plaatsen verspreid over heel Nederland. Vooral in en rond veel grotere steden is er ontvangst mogelijk. Maar er zijn nog altijd veel gebieden waar niet of nauwelijks naar de publieke zenders via DAB+ geluisterd kan worden. Met de derde fase vullen 24 steunzenders de gaten in het netwerk op. Het was oorspronkelijk de bedoeling om pas in 2017 een besluit te nemen over deze fase.

De NPO onderzoekt nu of een deel van de 24 zenders niet vervroegd kan worden toegevoegd aan het DAB+ netwerk. Hierdoor zou de ontvangst verbeteren in Zeeuws Vlaanderen, de kop van Noord Holland, het Waddengebied en in gebieden in de grensstreek met Duitsland: Noordoost Groningen, Drenthe, Gelderland en Midden Limburg. Of de overige zenders die tot fase 3 behoren, ook eerder in gebruik worden genomen, is nog niet bekend.


FotoNetwerk commerciële zenders 11C.
Hoe zit het dan met de commerciële landelijke stations? Deze zenders hebben in het najaar in korte tijd een netwerk met bereik door heel Nederland uitgerold. Je kunt op meer plaatsen via DAB+ naar commerciële radio luisteren dan naar de publieke omroep. Er zit echter wel een addertje onder het gras: ook in het landelijke netwerk van de commerciëlen zitten veel plekken waar ontvangst moeilijker of soms helemaal niet mogelijk is. Als je met de auto door het land rijdt, valt ook regelmatig de ontvangst van deze zenders weg. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat in Amsterdam de NPO wel een zender heeft, maar de commerciële stations niet. Dat is in de stad goed te merken, want de zenders van de commerciëlen vallen veel vaker stil dan die van de NPO.

In Nederland is digitale radio nog volop in ontwikkeling. Het zal nog wel een paar jaar duren voordat overal bereik is. Dan hebben we wel een mooie opvolger van de FM en kan iedereen genieten van de voordelen die DAB+ biedt. Alleen wanneer je met de fiets van Utrecht naar Arnhem rijdt, betwijfel ik of je midden op de Veluwe ongestoord kunt blijven luisteren naar NPO Radio 6 Soul&Jazz.

Bron: Mediamagazine.nl, Radio-tv-nederland.nl

Uitzicht vanaf zendmast Hilversum vervolg

11/9/2014

 
Photo
Afgelopen zondag was het zover. Al sinds mijn kindertijd wilde ik graag een keer de zendmast in Hilversum ‘beklimmen’. De stichting Heppie had afgelopen weekend in samenwerking met de eigenaar Alticom de toren opengesteld voor publiek. Voor 10 euro kon je met de lift naar de 20ste verdieping op ongeveer 100 meter hoogte om te genieten van het uitzicht vanaf de zendmast. Het was in meerdere opzichten een unieke ervaring. Zo was het voor het eerst mogelijk om de toren van binnen te zien sinds de opening van de zendmast in 1971.

De zendmast van Hilversum heeft samen met die in Lopik (IJsselstein) altijd het meest tot mijn verbeelding gesproken. Alle radio-uitzendingen van de publieke omroep kwamen uit Hilversum en in Lopik werden de radiosignalen de ether ingestuurd. Rond 1980 was er naast de publieke omroep nog niet veel op FM te ontvangen. Alleen STAD Amsterdam en AFN, de zender van de Amerikaanse legerbasis in Soesterberg zonden ook uit op FM.

In de jaren ’80 vierden de piraten hoogtij. Daarna ontstond er ruimte voor nieuwe publieke regionale en lokale omroepen in de ether. Langzaam maar zeker kwamen in de jaren ’90 de commerciële omroepen daarbij.

Tot eind jaren ’80 was er nog geen etherradio te ontvangen vanaf de zendmast in Hilversum. Maar tegenwoordig is dat een heel ander verhaal. Naast de regionale publieke omroep RTV Noord-Holland zenden diverse landelijk commerciële omroepen uit vanaf deze locatie. Verder wordt ook digitale ethertelevisie (DVB-T) en digitale radio (DAB+) uitgezonden.

Bovenin de mediatoren was het uitzicht inderdaad heel bijzonder. Ondanks de bewolking kon je met het blote oog vanaf de toren diverse gebouwen in Amsterdam zien zoals de Zuidas, de Rembrandttoren en de Amsterdam ArenA. Ook de Domtoren in Utrecht en de Lange Jan (Onze Lieve Vrouwetoren) in Amersfoort waren goed zichtbaar. En rondom de toren was behalve het NOB-complex en de Wereldomroep vooral veel bos en hei te zien en natuurlijk Hilversum en Bussum.

Ook op gebied van radio-ontvangst viel er iets te beleven op deze hoogte. Met een Pure One Flow radio kon ik de regionale Duitse DAB+ multiplex op kanaal 11D ontvangen. De ontvangstkwaliteit was redelijk, de geluidskwaliteit perfect! Dat is het mooie van digitale radio: als de ontvangst goed genoeg is om een signaal foutloos door te geven, dan klinkt het geluid net zo helder als wanneer de ontvangst heel goed is. Duitsland klinkt dan even heel dichtbij. Ter vergelijking: het was ook mogelijk om Duitse zenders via de FM te ontvangen, maar daarvan was de geluidskwaliteit veel slechter met veel ruis. Duitsland is weer net zo ver weg als altijd.

Tot slot: de opbrengst van deze twee dagen wordt gebruikt om kinderen die het niet mee zit, een fijne vakantieweek te bezorgen. De stichting Heppie verzorgt nog een aantal open dagen in andere zendmasten. Als je dit ook een keer wilt meemaken, kun je in het weekend van 4 en 5 oktober terecht bij de mediatoren in Roosendaal en in het weekend van 1 en 2 november kun je nog terecht in Tjerkgaast. Kijk voor meer informatie op www.heppieview.nl .

Uitzicht vanaf zendmast Hilversum met Heppieview

2/9/2014

 
Foto
Aankomend weekend is het mogelijk om van het uitzicht te genieten vanuit de zendmast in Hilversum. Eigenaar Alticom stelt in samenwerking met de stichting Heppie de mediatoren open voor publiek. Voor 10 euro kun je een half uur lang op grote hoogte de omgeving rond de zendmast bewonderen. De opbrengst komt ten goede aan de stichting Heppie die het geld gebruikt om kinderen voor wie het niet mee zit, een fijne vakantieweek te bezorgen.

Er zijn nog toegangskaarten te koop. Dus als je graag een keer de zendmast van Hilversum van binnen wilt zien en van het spectaculaire uitzicht bovenin wilt genieten, ga dan snel naar www.heppieview.nl

Stuur deze informatie door naar familie, vrienden en collega’s van wie je denkt dat ze dit niet willen missen!

Van FM naar DAB+

1/9/2014

 
Via de ether luisteren de meeste mensen naar de FM. Door de komst van de commerciële radiozenders, zijn er tegenwoordig op die manier veel meer zenders te ontvangen dan 10 tot 20 jaar geleden. Dat is een mooie ontwikkeling. Maar de commerciëlen hebben nog altijd geen landelijk bereik via de FM en er is ook weinig ruimte voor nieuwe aanbieders. Digitale radio biedt uitkomst.
Het is inmiddels mogelijk om radio digitaal via de ether uit te zenden. Je haalt het signaal dus gewoon uit de lucht. Dat signaal wordt  volgens bepaalde technieken gecomprimeerd, waardoor het mogelijk is om meerdere radiostations via één kanaal uit te zenden. Zo’n kanaal wordt een multiplex genoemd. In Nederland zijn twee multiplexen bestemd voor landelijke ontvangst: de landelijke commerciële radiostations delen er één (kanaal 11C) en de landelijke publieke omroep zendt uit via een ander kanaal (12C). Het grote voordeel voor de commerciële omroepen is dat zij via het DAB+ netwerk landelijke dekking hebben. Bovendien is er meer capaciteit zodat er extra radiostations uitzenden die niet op de FM te horen zijn. Dit zijn Arrow Classic Rock, Classic FM, Efteling Radio, Juize!, Q-music non stop, Radio 10 Gold, Radio Maria, Sky Radio Hits en Sublime You.

De publieke omroep heeft tien zenders in de lucht. De extra zenders ten opzichte van de FM zijn NPO Radio 5, NPO Radio 6 Soul&Jazz, , NPO Radio 1Extra, NPO 3 Alternative, NPO FunX (op FM alleen te ontvangen in en rond de 4 grote steden) en NPO Top 2000. Er is nog ruimte voor meer zenders, maar het is onduidelijk of en wanneer deze ruimte wordt opgevuld.

Naast de landelijke kanalen zijn er nog een aantal regionale multiplexen gepland die elk een deel van Nederland zullen bereiken. Over deze capaciteit wordt de komende tijd beslist.

Digitale radio zal niet worden ingehaald door het internet. Het is via internet al jarenlang mogelijk om radiostations van over de hele wereld te ontvangen. De geluidskwaliteit is over het algemeen goed en sinds een aantal jaren zijn er ook verschillende ontvangers te koop waarop deze zenders handig geordend te vinden zijn. Voor thuisontvangst is dit een prima alternatief voor de oude vertrouwde FM-radio.

Mobiele ontvangst met een internetradio is een stuk lastiger. Het is mogelijk om naar de radio te luisteren via het 3G- of 4G-netwerk van een mobiele telefonieprovider. Dit kan aardig kostbaar zijn, omdat er constant data worden gedownload. Daarnaast is het mobiele telefonienetwerk in beginsel niet gebouwd voor mobiele radio-ontvangst, dus het signaal zal regelmatig wegvallen.

Kortom, digitale radio via de ether is in beginsel voor mobiele ontvangst de belangrijkste opvolger van de FM-band. Voeg hier nog aan toe dat radio luisteren via DAB+ gratis is en onafhankelijk van internetproviders. Hierdoor biedt digitale etherradio ultieme vrijheid.

    Radiodigi.nl

    DAB+, de digitale opvolger van FM

    Archief

    December 2019
    December 2018
    September 2018
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    November 2016
    Oktober 2016
    Juli 2016
    December 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Juni 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014

    Categorie

    Alles
    11A
    11B
    11C
    11D
    12A
    12B
    12C
    538 NON STOP
    5A
    5B
    5C
    5D
    6A
    6B
    6C
    6D
    7A
    7C
    8A
    8C
    8D
    9C
    9D
    Alticom
    AM
    BBC World Service
    Bel RTL
    Bitrate
    BNR
    Broadcast Partners
    Classic 21
    Club FM
    DAB+
    Dab Antenne
    DAB+ In De Auto
    Denemarken
    Digitale Radio
    Digital Radio
    Dual
    Duitsland
    Éditions HF
    Etherradio
    European Radio Show
    Family Radio
    Finland
    FM
    Grande Halle De La Villette
    Heppieview
    Iberisch Schiereiland
    Licentie
    Medialand
    Medion
    Middengolf
    MTVNL
    Musiq'3
    Noorwegen
    Norkring
    Nostalgie
    NPO
    NPO 3FM
    NPO 3FM Alternative
    NPO 3FM KX Radio
    NPO FunX
    NPO Radio 1
    NPO Radio 2
    NPO Radio 2 Soul & Jazz
    NPO Radio 4
    NPO Radio 4 Eigentijdse Concerten
    NPO Radio 5
    NPO Radio 5 Sterren.nl
    Ontvanger
    Oostenrijk
    Parijs
    Philips
    Portugal
    Provincie
    Pure
    Pure FM
    Radio
    Radiobeurs
    Radio Contact
    Radio FG
    Radio Maria
    Radio Stad
    Regio
    Regionaal
    Roberts
    Salon De La Radio
    Scandinavië
    Sony
    Soul & Jazz
    Spanje
    Sterren.nl
    Studio Alphen
    Top Radio
    VBRO Radio
    Vergunning
    Vlaanderen
    Wallonië
    WorldDAB
    Zender
    Zendmast
    Zweden

    RSS-feed

Digital Radio DAB+
RADIODIGI.NL
Deel deze pagina:
Radiodigi.nl
Niets van deze site mag worden gekopieerd, gereproduceerd, openbaar gemaakt, gebruikt of verspreid worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Radiodigi.nl.
WELKOM | NIEUWS | BLOG | OVER DAB+ | DAB+ RADIOSTATIONS | DAB+ ZENDERS  | LINKS | OVER RADIODIGI - CONTACT | RADIODIGI.FR | SITEMAP| DISCLAIMER